A A A K K K
людям з порушенням зору
Комунальна установа
"Центр професійного розвитку
педагогічних працівників"
Дубенської міської ради

Нова фізична культура для НУШ: як змінюються уроки

Дата: 27.08.2021 12:18
Кількість переглядів: 135

Нова фізична культура для НУШ: як змінюються уроки - Освіта.ua

Нова фізична культура для НУШ: як змінюються уроки

Нова українська школа – це ключова реформа Міністерства освіти та науки України. Її головна заявлена мета – створити школу, у якій буде приємно навчатись і яка даватиме учням не тільки знання, а й уміння застосовувати їх у повсякденному житті.

Новий стандарт з 2017 року тестували у 100 пілотних школах, а з 2018/2019 навчального року за ним навчаються всі початкові класи.

Реформа НУШ – це довготривалий процес, розрахований на роки. Утім, чимало змін помітні вже зараз. Про те, як змінюються шкільні уроки фізичної культури, розповідає директор Інституту модернізації змісту освіти Євген Баженков.

 

Ключова зміна – академічна свобода

Одне з нововведень НУШ – модельна навчальна програма. Її основне завдання – не здійснювати спортивну підготовку учнів, а розвивати їхні фізичні якості. Буквально місяць тому широкому загалу презентували модельну програму з фізичної культури для 5–6 класів. Програма містить понад 35 варіативних модулів із різних видів спорту. Які саме використовувати в роботі, обиратиме сам вчитель.

«Ключова особливість нової системи – відсутність обов’язкових модулів. У закладу освіти й особисто вчителя є можливість обирати. Зараз таких модулів уже більше 35, і їхня кількість зростатиме. Програми для шкіл адаптували федерації з різних видів спорту і подали на гриф. А вчитель самостійно може обрати той вид спорту, який вважає доцільним, орієнтуючись на зацікавлення учнів та матеріально-технічну базу навчального закладу. Умовно кажучи, далеко не кожна школа має у своєму розпорядженні басейн, у той же час інший заклад може розвивати в себе навіть лижний спорт», – пояснює Євген Баженков.

Це не означає, що учні роками гратимуть лише у футбол, бо так вирішив вчитель. Навпаки – модулі видів спорту обиратимуть учні спільно з учителями. Одночасно можна обирати 3–4 модулі. В одному спортивному залі може одночасно викладатися кілька видів спорту на кожному уроці, тож 30 учнів у класі не займатимуться одним і тим самим видом спорту, а зможуть обрати цікавий для себе. Наскільки це реально в одному спортзалі? Цілком. Приміром, петанк, чирлідинг, мініфутбол, теніс чи корфбол не потребують великої площі.

Планується, що варіативні модулі змінюватимуться кожну чверть або триместр. Водночас передбачено, що школи можуть закуповувати інвентар під кожен варіативний модуль, а не обходитися виключно тією матеріально-технічною базою, яка в них є зараз.

Зміни незворотні. Вчителі зацікавлені

З 1 вересня 2021 року нову програму пілотуватимуть у 140 школах України. Уже з наступного 2021/2022 року модельна програма стане обов’язковою для всіх закладів загальної та середньої освіти в Україні.

На презентації модельної програми було понад 17 тисяч учасників серед освітян, і зацікавленість програмою велика. Це саме ті зміни, на які вчителі давно чекали.

«З наступного навчального року модельна система стане обов’язковою у всіх навчальних закладах по країні. У Києві й віддаленому селі – зміни відбудуться синхронно по всій країні. І жодних перешкод на шляху до нової фізичної культури я не бачу», – зазначив Євген Баженков.

Якщо в майбутньому гриф і рекомендацію міністерства отримають ще й інші програми, крім модельної, заклади освіти зможуть обирати і між ними.

Учителі почали готуватися до нових підходів у викладанні ще раніше. Міжнародний благодійний фонд Parimatch Foundation запустив безкоштовну програму для шкільних вчителів «Нова фізична культура» на освітній онлайн-платформі Prometheus. Особлива увага в програмі – інклюзивності у фізичному вихованні й роботі за методикою STEPS (Space – простір, Task – завдання, Equipment – обладнання, People – люди, Speed – швидкість). Ця програма допоможе вчителям при впровадженні популярних нових видів спорту в шкільну програму – баскетболу, кросфіту, бігу, степ-аеробіки, чирлідингу і регбі.

Де дізнатися більше про нову фізичну культуру

6 вересня за ініціативи міжнародного благодійного фонду Parimatch Foundation відбудеться онлайн-конференція «Інновації тіловиховання 2.0.», присвячена сучасному викладанню фізичної культури в школі. Співорганізатори конференції – Інститут модернізації змісту освіти, яким керує Євген Баженков, та Всеукраїнський центр фізичного здоров’я населення «Спорт для всіх».

На конференції можна буде з перших вуст почути більше про нововведення, які чекають на вчителів та учнів (серед спікерів – заступники міністрів молоді та спорту, освіти та науки, голова комітету з фізичного виховання і спорту), надихнутися успішними кейсами від закордонних спікерів, підготуватися до переходу на інклюзивні методи викладання, які також є важливою складовою реформи НУШ. І не варто думати, що вся відповідальність за здорову активну націю лежатиме виключно на шкільних вчителях: на конференції також обговорять роль батьків, держави та суспільства у популяризації здорового способу життя.

«Нова фізична культура» – невід’ємна складова нової української школи. І це набагато більше, ніж по-новому проведені 45 хвилин уроку. Долучайтеся до івенту конференції «Інновації тіловиховання 2.0», щоб дізнатися більше.

ДОЛУЧИТИСЬ ДО КОНФЕРЕНЦІЇ


« повернутися

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень